natuur.koepel | beleid | natuurgebieden | publicaties | activiteiten | steunen/lid worden | sponsors | contact | privacy
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Inschrijven voor de nieuwsbrief
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kleiputten

Algemeen

Oorspronkelijk een kleigroeve, maar nu een prachtige oase van rust en groen in het drukke stadslandschap. “De Kleiputten” onderging na de ontginning op een natuurlijke manier langzamerhand een volledige metamorfose. Het bestaat nu uit een afgesloten natuurgebied en een open parkgebied.
Door het grillige reliëf en de bodemstructuur treft men in het natuurgebied verschillende biotoopjes aan waar een rijke fauna en flora konden ontstaan. Het grootste deel van het reservaat bestaat uit struikgewas of vochtig struweel met wilgen en ratelpopulieren. Daarnaast zijn er op het hoger gelegen gedeelte ook twee hooilandjes. Nabij de westrand liggen enkele rietveldjes met ondiepe plassen. In het zuidwestelijk gedeelte bevindt zich de zogenaamde 'kalkvijver'.
Het parkgebied is qua opzet vrij uniek. Er wordt gekozen voor een beperkte recreatieve functie om de betrokkenheid met de natuur te stimuleren. Door de vormgeving en de plantenkeuze vloeien het natuurgebied en parkgebied harmonieus in elkaar over. Er wordt gestreefd naar een goede verhouding tussen open ruimten(hooiland, waterpartijen) en struweel. Een wandelpad slingert zich naar het centrum van het gebied. Door het plaatsen van zitbanken en een uitkijkblokhut kan de bezoeker maximaal genieten en het park overzien. Het parkgebied is elk weekend vrij toegankelijk.

Natuur.fiche

Ligging Kleiputstraat, 8500 Kortrijk
Grootte 2 ha afgesloten natuurgebied 4 ha open parkgebied
Type Struikgewas of struweel
Hooiland
Ondiepe plassen
Bijzonderheden Wasplaten, rietorchis
Kleine watersalamander, Alpenwatersalamander
Natuureducatie Centrum de Steenhoven
Eigenaar Stad Kortrijk
Beheer Maaibeheer
Toegankelijkheid Open parkgebied: open en vrij toegankelijk; elke dag van zonsopgang tot zonsondergang
Afgesloten natuurgebied: niet vrij toegankelijk, enkel met begeleide wandelingen betreedbaar
Toegankelijk via Schaapsdreef, Kleiputstraat en St.-Denijseweg in Kortrijk
Contactpersoon Natuurpunt Kortrijk (natuurpuntkortrijk[@]telenet[punt]be
Project De Kleiputten