Webinar RenovatieCoach - Leiedal

Het energieverbruik van onze particuliere woningen is voor één vierde van de totale CO2 uitstoot verantwoordelijk. Ook in onze regio verliezen onze verouderde woningen nog teveel warmte langs daken, muren en ramen en moeten we dus teveel stoken in de winter en teveel koelen in de zomer. De reeks nieuwe klimaatmaatregelen die de Vlaamse regering onlangs aangekondigde in de aanloop naar COP26 in Glasgow schuift een beter energiepeil voor onze woningen ook naar voren als topprioriteit. Zo komt er een renovatieplicht vanaf 2023 voor energieverslindende woningen. Wie een nieuwe woning aankoopt met een energielabel E of F moet binnen de vijf jaar een label D halen. Het einddoel 2050 is dat alle woningen een label A halen. Hiervoor moeten jaarlijks zelfs 95.000 woningen gerenoveerd worden om aan het gewenste peil A te geraken. Het lijkt er dus steeds meer op dat we niet zullen ontsnappen aan het klimaatbestendiger maken van onze woning. En met de stijgende energieprijzen is het zelfs een slimme keuze. Maar hoe weet je nu welke werken zich eerst opdringen en hoe je er best aan begint? Welke duurzame keuzes maak je voor de toekomst?

RenovatieCoaches helpen de bevolking energie en hun portemonnee sparen

Leiedal anticipeerde op de evolutie door in 2017 al te starten met haar dienst ‘De RenovatieCoach’ binnen het partnerschap Energiehuis Warmer Wonen dat alle woon- en energie actoren uit de regio onder één dak brengt om samen de energetische renovatiegraad in onze regio te versnellen met aandacht voor kwetsbare groepen. Het idee is dat mensen sneller geneigd zullen zijn energiezuinige werken uit te voeren wanneer iemand, een coach, hen bij de hand neemt met onafhankelijk advies. Huishoudens met renovatieplannen die aankloppen bij de RenovatieCoach van Leiedal krijgen een gratis eerste huisbezoek door de coach. Hij of zij zal samen met de eigenaar het huis doorlopen, opmetingen doen en luisteren naar de wensen. Nadien krijgt de eigenaar een rapport met aanbevelingen met een volgorde van de werken die best uitgevoerd worden volgens zijn/haar budget en concrete situatie, wat de energiebesparing is en een kostenraming. Een begeleidingstraject van A tot Z met opvragen van offertes en opvolgen van de werken is mogelijk, maar ook voor advies bij kleine, gefaseerde werken zoals het voorzien van een nieuw verwarmingssysteem of het vervangen van het schrijnwerk, of voor advies bij aankoop van een woning kan u terecht bij de RenovatieCoach. Anno 2021 telt dit team al zes coaches met steun van het ELENA-programma van de Europese Investeringsbank, onder het project SUPRA.

Webinar

Op 7 februari 2022 zal de RenovatieCoach een webinar geven om de dienst en de mogelijkheden voor te stellen. Bent u van plan te renoveren, een huis aan te kopen, of heeft u een specifieke vraag rond verbouwen of energie? U krijgt er de kans je vragen te stellen en je in te schrijven voor een gratis eerste huisbezoek.

Praktische info

Datum

Activiteit

 

7 februari 2022
19u30

 

Webinar RenovatieCoach

Meer weten?

Wie meer wil weten over de regionale ruimtelijke energiestrategie, kan de folder en de brochure op www.leiedal.be/ruimtelijkeenergiestrategie nog eens nalezen.

www.warmerwonen.be
Tel: 056 24 16 19
energiehuis@warmerwonen.be