Afdelingen

De aangesloten lidverenigingen van Natuur.koepel werken op lokaal niveau. Zij vormen het hart van de natuur- en milieusector in Zuid-West-Vlaanderen en hebben elk een eigen werking met een eigen focus en specifieke accenten.

Natuurpunt

Natuurpunt vzw is een vereniging die zich inzet voor meer en betere natuur. In Zuid-West-Vlaanderen zijn 10 Natuurpuntafdelingen actief. De vrijwilligers van deze afdelingen nemen het initiatief: ze zorgen voor aankoop, beheer en openstelling van natuurgebieden. Daarnaast organiseren deze vrijwilligers activiteiten en vormingen, ontwikkelen ze projecten en volgen ze lokale beleidsdossiers op. Natuur.koepel vzw heeft een specifieke band met Natuurpunt vzw, het overgrote merendeel van leden en vrijwilligers binnen Natuur.koepel zijn dan ook Natuurpuntleden.

Logo Natuurpunt_standaard

Natuurpunt De Buizerd

Ingelmunster, Izegem

Logo Natuurpunt_standaard

Natuurpunt De Vlasbek

Kuurne, Lendelede

Logo Natuurpunt_standaard

Natuurpunt Gaverstreke

Deerlijk, Harelbeke

Velt

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoot Velt gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. Met activiteiten, publicaties en samenwerkingen wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. De vele vrijwilligers van Velt zetten zich elke dag actief in voor een ecologische leefomgeving binnen het brede kader van duurzame ontwikkeling. Om dat doel te bereiken, komen ze op voor biodiversiteit en een energie- en grondstoffenzuinig productie- en consumptiegedrag door individuen, bedrijven en overheden.

Logo velt

Velt Harelbeke-Kuurne-Waregem

Harelbeke, Kuurne, Waregem

Logo velt

Velt Wevelgem-Menen

Menen, Wevelgem

Logo velt

Velt Kortrijk-Zwevegem

Kortrijk, Zwevegem

JNM

JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu. Samen trekken we het hele jaar door de mooiste natuurgebieden in en laten we ons betoveren door de zotste waarnemingen. We nemen zelf een zaag of schop in de hand en maken ruimte voor natuur. Bovendien gaan we op een duurzame en milieuvriendelijke manier door het leven en proberen we anderen daar ook warm voor te maken. En tijdens de zomermaanden? Dan genieten we samen met vrienden van de natuur op één van de veertig kampen in binnen- en buitenland.

Logo JNM

JNM Roeselare

Ingelmunster, Izegem (voor onze regio)

Logo JNM

JNM Kortrijk

Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Lendelede, Kuurne, Menen, Wevelgem, Zwevegem

Logo JNM

JNM Leievallei

Anzegem, Waregem (voor onze regio)