Stadsrandbos Kortrijk-Menen

Twintig jaar geleden werd de start gegeven voor de aanleg van een 250 ha groot stadsrandbos – het Preshoekbos – tussen Marke, Aalbeke en Lauwe. Met de aanleg van dit bos wilde de Vlaamse regering de leefkwaliteit in onze groenarme en verstedelijkte regio verbeteren. Het Preshoekbos moest een bos worden waar iedereen kan komen wandelen, spelen en genieten van de rust. Tevens zou er met de aanleg van het bos meer kwaliteitsvolle natuur in de regio bijkomen.

Tot voor enkele jaren ging de realisatie van het bos maar met kleine stapjes vooruit. In 2017 was nog maar 1/3 van de voorzien oppervlakte gerealiseerd. Natuurkoepel vzw en 100 organisaties lanceerden een oproep naar de toenmalige minister van Natuur, Joke Schauvlieghe voor de volledige en versnelde realisatie van dit stadrandbos. Sindsdien zit er weer vaart in het proces. Ook de komende jaren worden nog vele hectaren aangeplant. Natuur.koepel blijft dit project verder opvolgen en ondersteunen.

Tijdslijn

Datum

Actie

Documenten

December 2022

Natuurpunt en Natuur.koepel zijn partners bij de organisatie van een aanplantactie op 3 december 2022 in het Preshoekbos.

December 2018

Natuurpunt en Natuur.koepel zijn partners bij de organisatie van een aanplantactie op 1 december 2018 in het Preshoekbos.

November 2017

Natuurpunt en Natuur.koepel zijn partners bij de organisatie van een aanplantactie op 25 november 2017 in het Preshoekbos.

Oktober 2017

Op 16 oktober 2017 wordt de platformtekst voor een volledige realisatie van het Stadsrandbos bezorgd aan minister Joke Schauvliege. Deze tekst werd door maar liefst 100 organisaties, scholen en huisartsenpraktijken ondertekend en toont dus duidelijk aan dat er een draagvlak is voor een versnelde realisatie van het bos.

Februari 2016

Natuurpunt en Natuur.koepel zijn partners bij de organisatie van een aanplantactie op 21 februari 2016 in het Preshoekbos. Naar aanleiding van deze plantactie publiceren we een artikel in Klimop.

Oktober 2015

Naar aanleiding van de Week van het Bos publiceren we een artikel over de stand van zaken van het Preshoekbos in Klimop.

Meer weten over het huidige Stadsrandbos?

Kom meer te weten over het Preshoekbos op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Meer weten over dit dossier?

Contacteer Nele Devriendt (nele@natuurkoepel.be of 0487/64 45 85)