De Leie werd sinds de jaren ’60 door opeenvolgende kalibratiewerken veranderd van een levende rivier naar een quasi kanaal ten koste van zeer veel schade aan natuur en landschap. Het Seine-Scheldeproject is een volgende fase in dit proces: de Leie wordt een meter verdiept en op sommige plaatsen verbreedt om scheepvaart toe te laten met 3 lagen containers, dit als onderdeel van een groot Europees waterwegproject dat het Seinebekken in Frankrijk moet verbinden met het Scheldebekken. Men hoopt hiermee vrachtvervoer van de weg op het water te krijgen, al ontbreekt tot nu toe een gericht beleid om deze “modal shift” op gang te trekken.
De Vlaamse regering heeft tegelijk in 2008 beslist om 500 ha natuur te herstellen in de Leievallei in Oost- en West-Vlaanderen als compenserende maatregel voor de vroegere en nieuwe schade van de infrastructuurwerken. Daarmee volgt ze de verplichtingen van de Europese wetgeving (MER wetgeving en Kaderrichtlijn Water). De uitvoering van dit natuurherstel laat echter op zich wachten door gebrek aan politieke daadkracht.
Natuur.koepel volgt dit dossier van dichtbij op en neemt constructief deel aan verschillende overlegniveaus. Bij ongewijzigd beleid zal het beloofde natuurherstel niet worden uitgevoerd. In dat geval stevenen we de komende jaren af op een juridische krachtmeting met de Vlaamse overheid.