Natuurgebieden

De vrijwilligers van Natuurpunt beheren ongeveer 200 hectare natuurgebied in Zuid-West-Vlaanderen. In de meeste van deze gebieden kan je vrij rondwandelen of vogels kijken. De natuur is er voor iedereen!

Avelgemse scheldemeersen_Kristina Naeyaert_aangepast

Avelgemse Scheldemeersen

- Avelgem -
Het natuurgebied de Avelgemse Scheldemeersen is een schitterende combinatie van hooiland, cultuurland en afgesneden meanders.

Bankbeek_Kristina Naeyaert

Bankbeek

- Wevelgem -
De Bankbeekvallei is een typische beekvallei met kleine, laaggelegen vochtige weiden, omzoomd door knotbomen.

Bassegembos_Nik Dooms

Bassegembos

- Anzegem -
Eind april bedekt de boshyacint, een indicator van oud bos, Bassegembos in Anzegem met een blauw bloementapijt.

Bergelenput_Anne Braet

Bergelenput

- Wevelgem -
Een waterplas van 8 ha met rietkraag en een gedeelte met diverse types bebossing zorgen voor een gevarieerd domein.

Bonte Os_Nik Dooms

Bonte Os

- Deerlijk -
De Bonte Os omvat het grootste natuurlijk rietveld in Zuid-West-Vlaanderen, een bronbos, een stuk ruigte en twee aanpalende weides.

Gaverbeekse Meersen_Peter Depodt

Gaverbeekse Meersen

- Waregem -
Dwars door dit mooie gebied loopt de bedding van een oude spoorwegberm. Je vindt er nog de levendbarende hagedis.

Het Koekske_Stef Boone

Het Koekske

- Harelbeke -
Het Koekske is een moerassig gebied tussen de kronkelende meanders van een oude beekbedding aan de rand van een woonwijk.

Kanaalbos_Dirk Naert

Kanaalbos

- Harelbeke -
Het Kanaalbos bestaat uit 2 gedeelten, een parkgedeelte gelegen achter de kerk van Stasegem en een ruig gedeelte iets verderop richting Zwevegem.

Kleiputten 't Hoge_Jan Desmet

Kleiputten 't Hoge

- Kortrijk -
Natuurontwikkeling op een voormalige kleiontginningssite. Kleiputten 't Hoge bestaat vooral uit moerasbos en hooilandjes.

Le Vivier_Tom en Lien Natuurfotografie

Le Vivier

- Escanaffles -
Le Vivier ligt net over de taalgrens in Wallonië, dicht bij Avelgem. Door samenwerking van veel partners krijgt het natuurgebied verder vorm.

Leiekant Lauwe

Leiekant Lauwe

- Lauwe -
Van op de rand van het hoger gelegen deel van de Leiekant Lauwe kan je genieten van het prachtige uitzicht op de Leievallei

Schrijverke_Bernard Decock

Leiekant 't Schrijverke

- Marke -
Deze open ruimte naast de Leie in Marke is, in het dichtbewoonde Zuid-West-Vlaanderen, een nog relatief ongeschonden vallei.

Leievallei Wevelgem

Leiekant Wevelgem

- Wevelgem -
In deze open ruimte krijgen natuur en water terug een plaats in de Leievallei, zodat dit het groene hart van Wevelgem wordt.

Mandelhoek_Hendrik Debeuf

Mandelhoek

- Ingelmunster -
Het kanaal Roeselare-Leie en de oude Mandel vormen de ruggengraat waarlangs de groene long van Ingelmunster zich heeft ontwikkeld.

Natuurreservaat De Gavers_Yann Feryn

Natuurreservaat De Gavers

- Harelbeke -
Natuurreservaat De Gavers is één van de oudste natuurgebieden in de regio en een echte hotspot wat betreft biodiversiteit.

Bosmuis Natuurtuin Desloovere_Bernard Dekimpe

Natuurtuin Desloovere

- Kortrijk -
Natuurtuin Gilbert Desloovere is een klein plekje prachtige natuur, tussen een woonwijk en de ring rond Kortrijk, met een grote biodiversiteit.

Oude Leiearm_Jan Vanaverbeke

Oude Leie

- Kuurne -
De Oude Leiearm is een groene oase in het verstedelijkte Kuurne. De verschillende biotopen in het gebied hebben een gunstig effect op de biodiversiteit.

Oude Spoorwegberm_Danny Deceukelier

Oude spoorweg & Vaarttaluds

- Zwevegem -
Deze cluster van natuurgebieden in Zwevegem vormen heel diverse biotopen. Wandel tussen de orchideeën, langs oude spoorwegen of door bossen vol bosanomen.

Daalbeekbosje_Danny Deceukelier

Sint-Denijsbosje

- Zwevegem -
Het Daalbeekbosje en het Kooigembosje vormen samen dit natuurgebied. Heel divers, met enerzijds wat jong bos en anderzijds een eeuwenoude bostalud.

Villaplasjes_NP Gaverstreke

Villaplasjes

- Harelbeke -
Natuurpunt Gaverstreke beheert dit natauurgebied in de uithoek van De Gavers. Het omvat een nat weiland met enkele poelen en een boszone.

Wijmelbroek_Patrick De Clercq

Wijmelbroek

- Deerlijk -
Het Wijmelbroek staat voor natuur in de buurt want het ligt op 200 meter van de kerktoren. Het is een prachtig gevarieerd gebied met diverse biotopen.

Wilgenhoek_Patrick De Clercq

Wilgenhoek

- Deerlijk -
Het kleinste natuurgebiedje van de regio. Gelegen middenin een woonwijk maar te nat om te worden bebouwd. Het gebied heeft een rijke flora.

Toestand Brun Cornet zomer 2021

De Leerse

- Rekkem -
Initieel was het gebied bebost met Italiaanse populier voor productiehout. Nu maakt Natuurpunt er een plek van waar de natuur opnieuw floreert.

Kleine Gavers na overstroming_Sam Callewaert

Kleine Gavers

- Deerlijk -
Dit is het enige echte steltlopergebied in Zuid-West-Vlaanderen. Er werd een stuw geplaatst die het water moet ophouden.

Bourbon

Bourbon

- Kortrijk -
Het is een gebied met veel potentie op het vlak van biodiversiteit, vooral door de aanwezigheid van een drinkpoel én de hoge waterstand in het gebiedje.

44. Luchtfoto Muyzelbroek_Sam Callewaert2

Muyzelbroek

- Hulste -
In het Muyzelbroek willen we nieuw bos aanleggen. In het midden komen hoogopgaande bomen, met een mantelzoom van struiken errond.