Nieuws

Dag van de Natuur

Gepost op: 27 oktober 2021

Tijdens de Dag van de Natuur (op 27 en 28 november) leef je je helemaal uit in een prachtige omgeving. Je maakt er kennis met vrijwilligers die het hele jaar door de natuur in je buurt beheren. En zo kunnen zij tijdens de Dag van de Natuur grotere klussen klaren. Kom alleen, met je familie, vrienden of collega’s. Ook jeugdverenigingen zijn van harte welkom!

2000soorten@DeGavers

Gepost op: 27 oktober 2021

Natuurpunt Gaverstreke en PRNC-De Gavers slaan de handen in elkaar om tot in de zomer van 2022 de biodiversiteit in de Gavers in kaart te brengen. Een heel jaar lang gaan verschillende experten op zoek naar alles wat leeft en beweegt in het provinciedomein. We willen zo veel mogelijk verschillende soorten afvinken en ook jij kan helpen speuren!

Klimop.award 2021

Gepost op: 30 juni 2021

De winnaar van de Klimop.award 2021 is basisschool Sint-Paulus uit Kortrijk! Hun klimaatspeelplaats is een heel inspirerend voorbeeldproject geworden. Het begon met een droom om de verharde speelplaats om te vormen tot een nieuwe ruimte die aandacht had voor ontharding, ruimte voor water, hittestress, biodiversiteit, luchtkwaliteit én veel speelplezier! 

Maak het groener

Gepost op: 9 juni 2021

Onze jaarlijkse verkoopactie van (fruit)bomen, struiken en klimplanten is weer gestart! Hou je van een bijen- of vogelvriendelijke tuin, heb je een boontje voor klimplanten of wil je graag kunnen snoepen van je tuin? Er is voor elk wat wils! Bestellen kan nog tot oktober. Leden van Natuurpunt en Velt krijgen 10% korting op hun aankoop. Bovendien geven heel wat steden en gemeenten een korting van 5 euro per inwoner. Alle info en de bestelmodule vind je op www.maakhetgroener.be.

Kamsalawatte?!

Gepost op: 9 juni 2021

Herbekijk de webinar over de kamsalamander via deze link. Sam Van de Poel is bij Natuurpunt Studie de taxonomisch verantwoordelijke voor reptielen en amfibieën en vertelt graag interessante weetjes over deze soort. Waar leeft de kamsalamander? Hoe kunnen we deze soort in kaart brengen en beschermen? 

Webinar over de bever

Gepost op: 11 maart 2021

Frank Huysentruyt is een gepassioneerde onderzoeker aan het INBO en doet onderzoek naar het voorkomen van de bevers. Hij gaf recent een webinar over de terugkeer van de bever in onze regio. Wie geïnteresseerd is, kan deze webinar herbekijken via deze link.

Filmpje: jaaroverzicht 2020

Gepost op: 1 februari 2021

2020 is een speciaal jaar geweest, waarin heel wat activiteiten jammer genoeg niet konden doorgaan. Het was ook het jaar waarin duidelijk werd hoe belangrijk de natuur in je eigen buurt is! Ondanks alles hebben onze vrijwilligers zich het hele jaar door 100% blijven inzetten voor deze natuur! In dit filmpje krijg je een korte samenvatting te zien van het afgelopen jaar. Veel kijkplezier!

Online nieuwjaarsdrink

Gepost op: 11 januari 2021

Dit jaar plannen we met Natuur.koepel geen “life” nieuwjaarsreceptie in De Gavers zoals gewoonlijk, maar houden we een online nieuwjaarsdrink. Dit zal doorgaan op zondag 31 januari 2021 om 11u via Microsoft Teams. De link om deel te nemen vind je hiernaast, maar ook via onze nieuwsbrief, Facebook en Instagram.

De Tuin van Adem en Eten viert feest

Gepost op: 4 januari 2021

2020 was een speciaal jaar voor ieder van ons. Ondanks al het negatieve nieuws was er ook ruimte voor prachtige realisaties: de Tuin van Adem en Eten blaast ondertussen zijn eerste kaarsje uit! Het filmpje toont wat al gerealiseerd werd. De Tuin van Adem en Eten bloeit en groeit en dit is allemaal dankzij de hulp van alle vrijwilligers, partners en sponsors! 

Sms voor meer bos

Gepost op: 5 november 2020

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen. In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Meer bos is ook hard nodig voor het klimaat en onze eigen gezondheid. Natuurpunt lanceert de actie als speerpunt van de jaarlijkse campagne Bos Voor Iedereen. Wie sms’t naar 8686, schenkt 4 euro voor twee vierkante meter extra bos.

Onze wandelgids als kerstcadeau

Gepost op: 5 november 2020

Van de stapsteentjes in Tiegem over de oude spoorwegberm in Waregem. Via kleine wegeltjes in Bellegembos naar de smokkelpaden op de schreve… In Zuid-West-Vlaanderen liggen nog heel wat trage wegen verscholen. De vrijwilligers van de Werkgroep Trage Wegen zochten én vonden 18 verrassende natuur- en landschapswandelingen.

Doe mee met de Dag van de Natuur! AFGELAST

Gepost op: 9 september 2020

Tijdens de Dag van de Natuur leef je je helemaal uit in een prachtige omgeving. Je maakt er kennis met vrijwilligers die het hele jaar door de natuur in je buurt beheren. En zo kunnen zij tijdens de Dag van de Natuur grotere klussen klaren. Kom alleen, met je familie, vrienden of collega’s. Ook jeugdverenigingen zijn van harte welkom!

Nieuwe wandelgids voor Z-W-Vlaanderen

Gepost op: 29 juni 2020

Van de stapsteentjes in Tiegem over de oude spoorwegberm in Waregem. Via kleine wegeltjes in Bellegembos naar de smokkelpaden op de schreve… In Zuid-West-Vlaanderen liggen nog heel wat trage wegen verscholen. De vrijwilligers van de Werkgroep Trage Wegen zochten én vonden 18 verrassende natuur- en landschapswandelingen.

Bestel je inheemse bomen en struiken

Gepost op: 29 juni 2020

Hou je van een bijen- of vogelvriendelijke tuin, heb je een boontje voor klimplanten of wil je graag kunnen snoepen van je tuin? Dan is onze verkoopactie zeker iets voor jou! Alle info en de bestelmodule vind je op onze website. Verschillende steden en gemeenten geven trouwens 5 euro korting bij je bestelling via deze campagne. Zeker doen dus!

#Coronatuurvanbieoes

Gepost op: 20 april 2020

Elk nadeel heb z’n voordeel. Onder dat mom proberen we ook positieve zaken te zien in de huidige crisis. Eén van die positieve zaken is dat heel wat mensen de natuur in hun buurt ontdekken. Ondanks het feit dat we in een sterk verstedelijkte regio wonen is er nog heel wat leuke natuur in Zuid-West-Vlaanderen te vinden. Deel jouw plekje via #coronatuurvanbieoes

Alle activiteiten worden afgelast

Gepost op: 16 maart 2020

Omwille van de maatregelen in verband met het Coronavirus worden voorlopig alle activiteiten van Natuurpunt in Zuid-West-Vlaanderen afgelast. Van zodra er meer duidelijkheid is over wanneer de afgelaste activiteiten opnieuw kunnen plaatsvinden zullen we hierover communiceren via onze website en Klimop.flits.

Wildebras wint Klimop.award

Gepost op: 27 januari 2020

Elk jaar reikt Natuur.koepel de Klimop.award uit aan een initiatief die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio. Dit jaar ging de prijs naar de organisatie Wildebras. Wildebras, vooral actief in Kortrijk en Wevelgem, zet in op het stimuleren van spelen in de natuur. Kinderen leren risico’s inschatten, hun grenzen aftasten, worden er sterker van. Het is gezond en goed voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden. En last but not least: kinderen leren zo de natuur kennen en waarderen. We wensen Wildebras en de kinderen veel speelplezier en vuile kleren!
De Klimop.award bestaat dit jaar uit een werk van Leander Depypere, geprint zonder oplosmiddelen op FSC-gelabeld berkenhout.

Nieuwjaarsreceptie

Gepost op: 8 januari 2020

Alle leden van Natuurpunt, Velt en JNM zijn uitgenodigd op de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie – netwerkmoment – van Natuur.koepel en de uitreiking van de prestigieuze ‘Klimop.award’. Op het programma: een natuurwandeling en de uitreiking van de Klimop.award. Nadien genieten we van een gratis pakje friet tijdens de receptie.

Al lid van Natuurpunt?

Gepost op: 6 januari 2020

Natuurpunt is dé vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Als lid ondersteun je de aankoop van natuur in je buurt. Je beschermt deze gebieden voor nu en in de toekomst. Meer natuur betekent meer ruimte voor planten en dieren om zich te ontwikkelen. En voor jou: meer natuur om van te genieten. Bovendien zijn er heel wat ledenvoordelen.

Maak het groener

Gepost op: 4 januari 2020

Hou je van een bijen- of vogelvriendelijke tuin, heb je een boontje voor klimplanten of wil je graag kunnen snoepen van je tuin? Dan is onze verkoopactie zeker iets voor jou! Ook in 2020 organiseren we een verkoopactie van bomen, struiken en klimplanten. Hou zeker onze website in de gaten! In de loop van juni zal je opnieuw je plantgoed kunnen bestellen.