Nieuws

Bioveeteler Hierford wint de Klimop.Award 2024

 

 

Gepost op: 29 januari 2024

 

De winnaar van deze editie werd de bioveeteler Johan Christiaens van het Kortrijkse Hierford. ‘Biologisch en van hier’, zo promoot Johan zijn rundsvlees van het Hereford-ras. In deze tijden van waar het in de landbouwsector vooral gaat over probleemdossiers is het inspirerend om te zien dat het ook op een andere manier kan. Niet met meer grootschaligheid of industrialisering, neen, de ambitie van Johan is om minder, maar
kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren.

Een Quick win als verkiezingsstunt? Het echte verhaal achter de aanpassing van KBK

 

 

Gepost op: 29 januari 2024

 

We hadden niet gedacht dat het nog nodig zou zijn, maar we moeten opnieuw kabaal maken over de ontwikkelingen rond het Kanaal Bossuit-Kortrijk. De Vlaamse regering besliste vrijdag 26 januari over het nieuw tracé voor het kanaal Bossuit-Kortrijk in combinatie met de heraanleg van de R8. Dit raakt aan de zeldzame natuurgebieden in de regio: de Venning in Kortrijk, de Oude Leie arm van Kuurne, het Kanaalbos in Harelbeke.

Stop de uitverkoop van open ruimte

 

 

Gepost op: 20 maart 2023

 

De Provincie West-Vlaanderen duidt momenteel 450 hectare nieuwe industriegebieden aan, waarvan 150 hectare in Zuid-West-Vlaanderen, nu al de meest verharde regio van de provincie. Dit is een doorn in het oog van Natuur.koepel vzw en de West-Vlaamse Milieufederatie. Met een opmerkelijke affichecampagne hekelen ze de inname van onder andere waterrijke gebieden en open landbouwgebied voor industrie.

Vlaskracht wint Klimop.award 2023

 

 

Gepost op: 1 februari 2023

 

Op zondag 29 januari werd voor de 15e keer de Klimop.Award uitgereikt. De winnaar van deze editie werd de regionale burgercoöperatie rond duurzame energie Vlaskracht. Het afgelopen jaar is immers als nooit tevoren de meerwaarde duidelijk geworden van een lokale energievoorziening in handen van burgers in plaats van commerciële bedrijven.

Dag van de Natuur 2022: een succes!

 

 

Gepost op: 8 december 2022

 

Op 26 en 27 november organiseerden heel wat Natuurpuntafdelingen beheerwerken op de Dag van de Natuur. Met heel wat helpende handen en met volle goesting werden bomen geknot, haagkanten en (fruit)bomen geplant, gezellig gebabbeld en veel gelachen. Dankjewel aan iedereen die erbij was! Je bent natuurlijk steeds welkom op andere beheerwerkdagen en activiteiten.

Verkoopactie Maak het groener

 

 

Gepost op: 8 december 2022

 

Onder de noemer ‘Maak het groener in Zuid-West-Vlaanderen’ wil Natuur.koepel vzw iedereen aanmoedigen om streekeigen plantgoed aan te planten. Ook dit jaar verkocht Natuur.koepel vzw opnieuw (fruit)bomen, struiken en kleinfruit. En met succes! Er kwamen meer dan 100 bestellingen binnen, goed voor maar liefst 5026 planten en (fruit)bomen in totaal. De opbrengst van de actie gaat integraal naar de aankoop van waardevolle natuurgebieden in de regio. Dubbele winst voor de natuur dus!

Het natuurbelevingsmoment van 2042

 

 

Gepost op: 27 april 2022

 

Naar aanleiding van de 20-jarige feesteditie van de West-Vlaamse natuurstudiedag, organiseerde de stuurgroep van deze studiedag een schrijfwedstrijd. De opdracht was om een tekst te schrijven van maximaal 2 pagina’s met als onderwerp “Hét natuurbelevingsmoment van 2042”. Met trots kunnen we vertellen dat de top 3 uit onze regio komt!

Leienatuur bedreigd

 

 

Gepost op: 1 april 2022

 

De Leie zal de komende jaren ingrijpend veranderen door het Seine-Schelde project. Door de kanalisering van de rivier dreigt de natuur langs de Leie tussen Sint-Baafs-Vijve en Menen een zware klap te krijgen. Natuur.koepel wil dat de Vlaamse Overheid zijn plannen aanpast. Deel deze oproep voor het behoud van onze Leienatuur!

Tor Royal wint Klimop.award

 

 

Gepost op: 4 mei 2022

 

Op zaterdag 30 april werd voor de 14e keer de Klimop.award uitgereikt. Dit initiatief van Natuur.koepel vzw wil elk jaar een bedrijf in de picture zetten die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu. De winnaar van deze editie werd het Deerlijkse bedrijf Tor Royal van Lies Hackelbracht, dat insecten kweekt, verkoopt en promoot.

Webinar RenovatieCoach

 

 

Gepost op: 10 februari 2022

 

Op maandag 7 februari 2022 gaf de RenovatieCoach van Leiedal een webinar voor de leden van Natuur.koepel om de dienst en de mogelijkheden voor te stellen. De RenovatieCoach beantwoordde vele vragen over isoleren, warmtepompen, batterijen en andere technieken. Ben je van plan te renoveren, een huis aan te kopen, of heb je een specifieke vraag rond deze thema’s? Bekijk dan zeker deze webinar opnieuw en verneem waarom de RenovatieCoach jouw ideale, onafhankelijke bouwpartner is.

Dag van de Natuur

 

 

Gepost op: 27 oktober 2021

 

Tijdens de Dag van de Natuur (op 27 en 28 november) leef je je helemaal uit in een prachtige omgeving. Je maakt er kennis met vrijwilligers die het hele jaar door de natuur in je buurt beheren. En zo kunnen zij tijdens de Dag van de Natuur grotere klussen klaren. Kom alleen, met je familie, vrienden of collega’s. Ook jeugdverenigingen zijn van harte welkom!

2000soorten@DeGavers

 

 

Gepost op: 27 oktober 2021

 

Natuurpunt Gaverstreke en PRNC-De Gavers slaan de handen in elkaar om tot in de zomer van 2022 de biodiversiteit in de Gavers in kaart te brengen. Een heel jaar lang gaan verschillende experten op zoek naar alles wat leeft en beweegt in het provinciedomein. We willen zo veel mogelijk verschillende soorten afvinken en ook jij kan helpen speuren!

Klimop.award 2021

 

 

Gepost op: 30 juni 2021

 

De winnaar van de Klimop.award 2021 is basisschool Sint-Paulus uit Kortrijk! Hun klimaatspeelplaats is een heel inspirerend voorbeeldproject geworden. Het begon met een droom om de verharde speelplaats om te vormen tot een nieuwe ruimte die aandacht had voor ontharding, ruimte voor water, hittestress, biodiversiteit, luchtkwaliteit én veel speelplezier! 

Maak het groener

 

 

Gepost op: 9 juni 2021

 

Onze jaarlijkse verkoopactie van (fruit)bomen, struiken en klimplanten is weer gestart! Hou je van een bijen- of vogelvriendelijke tuin, heb je een boontje voor klimplanten of wil je graag kunnen snoepen van je tuin? Er is voor elk wat wils! Bestellen kan nog tot oktober. Leden van Natuurpunt en Velt krijgen 10% korting op hun aankoop. Bovendien geven heel wat steden en gemeenten een korting van 5 euro per inwoner. Alle info en de bestelmodule vind je op www.maakhetgroener.be.

Kamsalawatte?!

 

 

Gepost op: 9 juni 2021

 

Herbekijk de webinar over de kamsalamander via deze link. Sam Van de Poel is bij Natuurpunt Studie de taxonomisch verantwoordelijke voor reptielen en amfibieën en vertelt graag interessante weetjes over deze soort. Waar leeft de kamsalamander? Hoe kunnen we deze soort in kaart brengen en beschermen? 

Webinar over de bever

 

 

Gepost op: 11 maart 2021

 

Frank Huysentruyt is een gepassioneerde onderzoeker aan het INBO en doet onderzoek naar het voorkomen van de bevers. Hij gaf recent een webinar over de terugkeer van de bever in onze regio. Wie geïnteresseerd is, kan deze webinar herbekijken via deze link.

Filmpje: jaaroverzicht 2020

 

 

Gepost op: 1 februari 2021

 

2020 is een speciaal jaar geweest, waarin heel wat activiteiten jammer genoeg niet konden doorgaan. Het was ook het jaar waarin duidelijk werd hoe belangrijk de natuur in je eigen buurt is! Ondanks alles hebben onze vrijwilligers zich het hele jaar door 100% blijven inzetten voor deze natuur! In dit filmpje krijg je een korte samenvatting te zien van het afgelopen jaar. Veel kijkplezier!

Online nieuwjaarsdrink

 

 

Gepost op: 11 januari 2021

 

Dit jaar plannen we met Natuur.koepel geen “life” nieuwjaarsreceptie in De Gavers zoals gewoonlijk, maar houden we een online nieuwjaarsdrink. Dit zal doorgaan op zondag 31 januari 2021 om 11u via Microsoft Teams. De link om deel te nemen vind je hiernaast, maar ook via onze nieuwsbrief, Facebook en Instagram.

De Tuin van Adem en Eten viert feest

 

 

Gepost op: 4 januari 2021

 

2020 was een speciaal jaar voor ieder van ons. Ondanks al het negatieve nieuws was er ook ruimte voor prachtige realisaties: de Tuin van Adem en Eten blaast ondertussen zijn eerste kaarsje uit! Het filmpje toont wat al gerealiseerd werd. De Tuin van Adem en Eten bloeit en groeit en dit is allemaal dankzij de hulp van alle vrijwilligers, partners en sponsors! 

Sms voor meer bos

 

 

Gepost op: 5 november 2020

 

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen. In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Meer bos is ook hard nodig voor het klimaat en onze eigen gezondheid. Natuurpunt lanceert de actie als speerpunt van de jaarlijkse campagne Bos Voor Iedereen. Wie sms’t naar 8686, schenkt 4 euro voor twee vierkante meter extra bos.

Onze wandelgids als kerstcadeau

 

 

Gepost op: 5 november 2020

 

Van de stapsteentjes in Tiegem over de oude spoorwegberm in Waregem. Via kleine wegeltjes in Bellegembos naar de smokkelpaden op de schreve… In Zuid-West-Vlaanderen liggen nog heel wat trage wegen verscholen. De vrijwilligers van de Werkgroep Trage Wegen zochten én vonden 18 verrassende natuur- en landschapswandelingen.

Nieuwe wandelgids voor Z-W-Vlaanderen

 

 

Gepost op: 29 juni 2020

 

Van de stapsteentjes in Tiegem over de oude spoorwegberm in Waregem. Via kleine wegeltjes in Bellegembos naar de smokkelpaden op de schreve… In Zuid-West-Vlaanderen liggen nog heel wat trage wegen verscholen. De vrijwilligers van de Werkgroep Trage Wegen zochten én vonden 18 verrassende natuur- en landschapswandelingen.

Bestel je inheemse bomen en struiken

 

 

Gepost op: 29 juni 2020

 

Hou je van een bijen- of vogelvriendelijke tuin, heb je een boontje voor klimplanten of wil je graag kunnen snoepen van je tuin? Dan is onze verkoopactie zeker iets voor jou! Alle info en de bestelmodule vind je op onze website. Verschillende steden en gemeenten geven trouwens 5 euro korting bij je bestelling via deze campagne. Zeker doen dus!

#Coronatuurvanbieoes

 

 

Gepost op: 20 april 2020

 

Elk nadeel heb z’n voordeel. Onder dat mom proberen we ook positieve zaken te zien in de huidige crisis. Eén van die positieve zaken is dat heel wat mensen de natuur in hun buurt ontdekken. Ondanks het feit dat we in een sterk verstedelijkte regio wonen is er nog heel wat leuke natuur in Zuid-West-Vlaanderen te vinden. Deel jouw plekje via #coronatuurvanbieoes

Wildebras wint Klimop.award

 

 

Gepost op: 27 januari 2020

 

Elk jaar reikt Natuur.koepel de Klimop.award uit aan een initiatief die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio. Dit jaar ging de prijs naar de organisatie Wildebras. Wildebras, vooral actief in Kortrijk en Wevelgem, zet in op het stimuleren van spelen in de natuur. Kinderen leren risico’s inschatten, hun grenzen aftasten, worden er sterker van. Het is gezond en goed voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden. En last but not least: kinderen leren zo de natuur kennen en waarderen. We wensen Wildebras en de kinderen veel speelplezier en vuile kleren!
De Klimop.award bestaat dit jaar uit een werk van Leander Depypere, geprint zonder oplosmiddelen op FSC-gelabeld berkenhout.

Nieuwjaarsreceptie

 

 

Gepost op: 8 januari 2020

 

Alle leden van Natuurpunt, Velt en JNM zijn uitgenodigd op de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie – netwerkmoment – van Natuur.koepel en de uitreiking van de prestigieuze ‘Klimop.award’. Op het programma: een natuurwandeling en de uitreiking van de Klimop.award. Nadien genieten we van een gratis pakje friet tijdens de receptie.

Al lid van Natuurpunt?

 

 

Gepost op: 6 januari 2020

 

Natuurpunt is dé vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Als lid ondersteun je de aankoop van natuur in je buurt. Je beschermt deze gebieden voor nu en in de toekomst. Meer natuur betekent meer ruimte voor planten en dieren om zich te ontwikkelen. En voor jou: meer natuur om van te genieten. Bovendien zijn er heel wat ledenvoordelen.

Maak het groener

 

 

Gepost op: 4 januari 2020

 

Hou je van een bijen- of vogelvriendelijke tuin, heb je een boontje voor klimplanten of wil je graag kunnen snoepen van je tuin? Dan is onze verkoopactie zeker iets voor jou! Ook in 2020 organiseren we een verkoopactie van bomen, struiken en klimplanten. Hou zeker onze website in de gaten! In de loop van juni zal je opnieuw je plantgoed kunnen bestellen.