Expeditie Natuurpunt

De Bende van de Bosklapper voor de Kleine Gavers in Deerlijk

Tijdens het weekend van 23 en 24 juni nam opnieuw een Gaverstreekse delegatie deel aan Expeditie Natuurpunt. Na de gereputeerde Marmotspotters vorig jaar, was het dit jaar de beurt aan De Bende van de Bosklapper. Het doel? Vooraf minstens 1.500 euro inzamelen voor een natuurgebied (in dit geval De Kleine Gavers in Deerlijk) en tijdens het weekend met heel wat andere teams 13 kilometer kanoën, 14 kilometer wandelen en nog eens 30 kilometer stappen. Een verslag van een pittig maar mooi weekend!

 

Het verhaal van de Bende van de Bosklapper begon niet in juni, maar al een pak eerder. Er werd een picon verkoop voorbereid waarbij gigantische hoeveelheden witte wijn, picon en nog enkele andere ultrageheime ingrediënten op grootmoeders wijze en met het belangrijkste ingrediënt (liefde) werden vermengd. En of die picon in de smaak viel: er werden bijna 300 flessen “Wulpse picon” verkocht! Samen met enkele sponsors en een afterwork bar op een zomerse vrijdagavond in juni leverde dit alles maar liefst 4.600 euro op! Een prachtige prestatie en een mooie steun voor Natuurpunt Gaverstreke.

 

Een week na een geslaagde afterwork bar was het dan eindelijk zover: de centen werden geteld, de valiezen gemaakt en de kuiten gesmeerd om eindelijk op expeditie te kunnen vertrekken naar het mooie Smeermaas. Je zou het niet geloven (wij ook niet), maar dat dorp bestaat echt. Op vrijdagavond kwamen we aan en palmden we meteen guerilla gewijs het volledige middengedeelte van de rustieke camping (lees: een zijveldje van de lokale voetbalploeg) in. De sfeer zat er direct goed in, dankzij de uitmuntende voorbereiding van Celine en Ine, onze twee teamcoaches van dienst. Een heerlijke maaltijd en een goede nachtrust later vertrokken we op zaterdag in de stralende zon op kanotrip. 

Vanuit de kano zagen we niet alleen de mooie, groene en rustige omgeving in Limburg, maar kregen we ook de unieke kans om onze vlag neer te planten op een eilandje in de Maas. Het ideale grondgebied voor een tussentijdse aperitief. Na 13 kilometer varen en nog een deugddoende zwem- en ploeter pauze konden we vertrekken voor het eerste wandelgedeelte van 14 kilometer. Dat bleek een goede opwarming te zijn voor wat daags nadien zou volgen: meer dan 30 kilometer langs zeer zonnige wandelpaden en natuurgebieden!

 

De koninginnen-tocht stond dus gepland op zondag. Het plan om vroeg te vertrekken en de warmte voor te zijn bleek te ambitieus. Gelukkig konden we rustig opwarmen (letterlijk en figuurlijk) in de schaduw van de bomen van Nationaal Park de Hoge Kempen. In de warmte was het na verloop van tijd enkel maar de kilometers aftellen en hopen dat de blaren achterwege zouden blijven. Dankzij de wandelwol (opnieuw: bestaat echt!) bleven die blaren tot een absoluut minimum beperkt. De wandelwol werd zo enthousiast onthaald dat er zelfs al volledige business plannen werden gesmeed om ze te commercialiseren. Een fantastisch succesrecept of niet meer dan hallucinaties door de drukkende warmte: wie zal het zeggen… Na in de laatste kilometer nog een fris pilsje te hebben kunnen nuttigen bij de lokale vissersclub zagen we de finishboog en wandelden we moe maar voldaan over de finish. Feest en ontlading!

De expeditie was een geweldig succes: van voorbereiding tot uitvoering hebben we er van genoten! We zijn dan ook blij dat we een mooie bijdrage kunnen leveren aan meer natuur dicht bij huis en willen we vooral nog eens onze sponsors (Fietsatelier Terten, Mounteqshop, Natuurkijkers en Troje) bedanken voor hun medewerking en bijdrage!

 

Er werden al plannen gesmeed voor een vervolg in 2024, dus hou vooral de sociale media van Natuurpunt Gaverstreke in de gaten als je een mogelijke volgende piconverkoop niet wil missen!

 

Uw reporters ter plaatse: Hanne, Charlotte, Celine, Ine, Klaas en Freek

Expeditie Maasroute voor de Avelgemse Scheldemeersen

‘We doen eens zot’, zeiden we en schreven ons in voor Expeditie Natuurpunt. Na het succes van de spaghettiverkoop om geld in te zamelen voor de Avelgemse Scheldemeersen, kregen we wel wat vertrouwen. Zodoende maakten we ook het plan op om maandelijks te gaan trainen om de fysieke uitdaging te trotseren. Tot zover het succes van onze plannenmakerij… Fysiek vrij onvoorbereid, maar des te meer gepakt en gezakt vertrokken we richting Limburg. 

Op voorhand ontvingen we een bundel met uitgebreide uitleg over hoe het weekend zou verlopen. De start verliep dan ook zeer vlot. Wel, het is te zeggen… We zaten in een kano, niet op een vlot. De Maasroute start met een kanotocht van 14 km op – u raadt het – de Maas. De tocht langs het Nationaal Park Hoge Kempen was zonder meer idyllisch. We zagen een kudde paarden langs de oever en in het water flaneren en waanden ons even in de Camargue. Een grote kudde koeien trakteerde ons op een prachtig vergezicht: hoe ze daar stonden te grazen boven ons… Een plaatje! Doorheen de hele tocht vlogen allerlei vogels af en aan, maar een pareltje was absoluut de vissende ijsvogel. We legden onze boot stil en sloegen hem enkele minuten gade op een 5 à 10 meter van ons vandaan. Dat vonden we een onwaarschijnlijk moment. Het was een zonovergoten dag, dus meerden we ook even aan om een frisse duik te nemen. Voor ondertekende was dit de tweede duik. U kent het wel: iets met een onoplettend moment en een losgelaten peddel…

Terug aan wal wachtten onze coaches ons op met de lunch. De organisatie zorgde voor fris water, versnaperingen en maakte een sanitaire stop mogelijk. Eenmaal de innerlijke mens gespijsd, vatten we het tweede deel van de dag aan. Na 200 meter lasten we onze eerste stop in. Een lokale boerderij verkocht er huisgemaakt hoeve-ijs. We keken elkaar alle vier aan en waren het met één blik eens: dit is te mooi om te laten liggen! De tocht bracht ons langs het charmante dorpje Oud-Rekem, waar onze supporters logeerden. Menige groepen van Expeditie Natuurpunt zwichtten met plezier voor de lokroep van de pittoreske terrasjes. 

Aangekomen op onze kampeerplaats, hadden onze coaches de voorbereidingen voor een nachtje kamperen al voor ons getroffen. Heerlijk, want het kwik was intussen al flink gestegen die dag. ‘s Avonds werd een lange tafel gedekt voor alle deelnemers, maar die kreeg gauw pootjes richting schaduwplekjes. Eenmaal de magen gevuld sloeg de vermoeidheid toe en kropen we al snel onder de wol. Er werd ons immers aangeraden vroeg op de dag te starten met de wandeling van 33 km op dag 2 gezien het voorspelde hete weer. 

 

En inderdaad, we kusten die dag meermaals onze ‘pollekes’ dat de route grotendeels door bosgebied liep. Dat bood welkome afkoeling en was een prachtige wandelomgeving, dubbele winst! Expeditie-minded als we zijn, wilden we de route graag wandelen op kaart en niet aan de hand van digitale hulpmiddelen. Daar bleken de kaarten jammer genoeg te weinig gedetailleerd voor, maar we konden een groot deel van de tocht rekenen op ons ‘influistergroepje’ zoals we hen noemden. Als ze ons zagen vertragen of drentelen op een splitsing, wezen ze ons de juiste richting aan 🙂 Bedankt daarvoor, Brugse vrienden! 

Na een dag door het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen, het Munsterbos en nog enkele andere pareltjes van gebieden kwamen we aan in Diepenbeek, waar we enthousiast ontvangen werden en ons heel wat lekkers en vertier stond te wachten.

 

De expeditieleden: Saar, Sarah, Annelore en Estelle, samen met coaches Kimberly, Lynn en Emmelie

Wanderlust voor het Beerbos in Zwevegem

Met team Wanderlust gingen we dit jaar voor de tweede maal op expeditie langs de Maasroute. Dit betekent één dag kanovaren én wandelen, gevolgd door een tweede dag met een langere wandeltocht.

Via bestuursleden van NP Zwevegem hoorden we dat het project ‘Beerbos’ nog wat extra
financiële steun kon gebruiken. Daarom besloten we met Team Wanderlust voor een tweede maal op expeditie te trekken ten voordele van dit Beerbos. Net als alle andere teams kregen we de opdracht om op voorhand minstens €1.500 in te zamelen. Dat deden we door een wandeling te organiseren samen met Natuurpunt Zwevegem. Daarbij was er keuze tussen een korte versie met opdrachten voor gezinnen met kids, en een iets langere wandeling met extra info over de orchideeën langs de Vaarttaluds in Moen. Daarnaast bracht ook onze ’sociale media campagne’ een mooi bedrag op. We slaagden erin om het ronde bedrag van €4.000 in te zamelen.

 

Dan restte er ons nog één opdracht: onze expeditie langs de Maasroute volbrengen, met de kano en te voet. Net als vorig jaar was de deelname een leuke ervaring. Tegen alle verwachtingen in finishten we zelfs als eerste van alle teams, wat we pas beseften dankzij het enthousiasme van de organisatoren bij aankomst!
Last but not least: dank aan allen die ons steunden!

 

Teamleden: Lieve, Sara, Lien en Ann