Nieuwjaarsreceptie Natuur.koepel vzw - zondag 21 januari 2024

Op zondag 21 januari geven we samen de aftrap van het nieuwe jaar! Alle leden en vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt uit de regio Zuid-West-Vlaanderen zijn van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van Natuur.koepel vzw in Wevelgem. Om 16u voorzien we een documentaire “Onder het maaiveld”. De receptie zelf start om 17u30. Er wordt opnieuw een Klimop.award uitgedeeld aan een bedrijf of organisatie die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio. Benieuwd? Bevestig je komst via onderstaande link. Tot dan!

OVER DE FILM

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

 

Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem?

 

De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.